Een video laten maken: het productieproces

Wanneer je een video laat maken, doorloop je bij ons een vast proces met verschillende productiefases. Hoewel het grootste deel van de productie bij onze experts ligt, hebben wij je hulp als klant hard nodig! Daarom lichten we in dit artikel uit wat de verschillende productiefases inhouden, wat hierbij van belang is en wat er van jou wordt verwacht.

Het script:

Een video laten maken begint met het schrijven van een script. Meestal wordt een uitlegfilm of -animatie begeleid door een voice-over die gedetailleerd uitleg geeft over de betreffende producten. Elke zin in de film krijgt uiteindelijk een eigen beweging op het beeld. Het is daarom van groot belang om eerst na te denken hoe het script eruit moet zien voordat de daadwerkelijke productie van je video van start gaat. Als er in een later stadium veranderingen aangebracht moeten worden doordat het script niet klopt, kan dit heel kostbaar zijn.

De voice-over:

Zowel bij een animatie als bij een film wordt er vaak gebruikgemaakt van een voice-over. Deze stem gaat de animatie namelijk leiden door te vertellen wat er op het scherm gebeurt. Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om voor een serieuze mannenstem te kiezen. In andere gevallen is een vriendelijke vrouwenstem weer een betere uitkomst. Dit is echter volledig afhankelijk van je doelgroep, boodschap en de sfeer van je video.

Het storyboard:

Bij een animatie laten maken wordt het script opgedeeld in een storyboard, waarin de verschillende beelden worden uitgetekend. Elk beeld behandelt eigenlijk een nieuwe zin van het script. Dit wordt meestal tijdens een persoonlijke meeting met de hand getekend en later verwerkt in een digitaal visual design. Op deze manier krijg je goed inzicht in de opbouw van de video. Bovendien helpt dit bij het nadenken over de cruciale punten van de video die bijvoorbeeld meer aandacht verdienen. Zo kun je je video zo inrichten dat de kijker bijvoorbeeld eerder bereid is een aankoop te doen.

De productie en het sounddesign:

Tijd voor de échte productiefase. Als je een live-action film laat maken, gaat een filmcrew op de draaidag naar de gewenste locatie om het beeldmateriaal te schieten. Zodra er genoeg is, wordt er een selectie gemaakt van de meest geschikte shots die vervolgens worden gemonteerd in een toffe video. Wanneer je een animatie laat maken, worden in deze fase alle karakters gemaakt, de achtergronden gecreëerd en bijvoorbeeld overige voorwerpen die voorkomen in de video geïllustreerd. In dit stadium is het erg belangrijk dat de karakters en voorwerpen zo echt mogelijk overkomen. Om dat te realiseren is het ook belangrijk dat de voice-over gelijkloopt met de karakters. Ook de overige geluiden van je promotiefilm moeten worden ingeladen. Als er een auto tegen een muur botst, moet er op het juiste moment een knal te horen zijn. Een professionele sounddesigner gaat hiermee aan de slag om de best mogelijke beleving met geluidseffecten en achtergrondmuziek te creëren.

Nadat bovenstaande stappen zijn doorlopen, ben je zo goed als klaar met het maken van je video. Het enige wat nog rest is de video op de juiste manier verspreiden. Hierbij kan een video strategie je enorm helpen. Het kan voorkomen dat er nog dingen ontdekt worden die aangepast moeten worden, maar dit is alles behalve wenselijk. Een aanpassing kan in dit stadium erg veel tijd en geld kosten dus het is belangrijk om al vroeg stil te staan bij wat je precies wil bereiken met de video.

Wil je een video laten maken en wil je daarin goed begeleid worden? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *